ChildsLife vecht tegen meisjesbesnijdenis

Wat is meisjesbesnijdenis?

Meisjesbesnijdenis (of vrouwenbesnijdenis) of wel FGM (Female Genital Mutilation) is het gedeeltelijk of helemaal wegsnijden van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meisjesbesnijdenis is helaas een veel voorkomende traditie toegepast op meisjes tussen de 8 en 15 jaar oud en komt voor in 30 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen, momenteel in leven, zijn besneden.

Waarom doen ouders dit hun dochters aan?

Meisjesbesnijdenis is een culturele traditie en wordt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, in geen enkele religie voorgeschreven. Er zijn diverse redenen waarom ouders hun dochters laten besnijden zoals: voorwaarde voor een huwelijk; voorkomen dat meisjes vroegtijdig seks hebben; status; sociale acceptatie, enzovoort.

Besnijdenis van meisjes moet stoppen!

Meisjesbesnijdenis is een grove schending van de mensenrechten. Het brengt enorme gezondheidsrisico’s mee. Het kan leiden tot ernstige bloedingen, infecties, cystes, plas-, menstruatie- en seksproblemen, complicaties bij bevallingen met mogelijk de dood van moeder en kind tot gevolg. Het brengt geen enkel voordeel voor vrouwen zelf. Ze moeten een leven lang voortleven met de fysieke pijn en psychische klachten en krijgen meestal geen medische of psychische zorg. Het is ongebruikelijk om over klachten te praten dus lijden veel vrouwen in stilte. Een deel van de vrouwen weet zelfs niet dat hun klachten uit hun besnijdenis voortkomen. Ook veel mannen hebben geen besef van de enorme gezondheidsrisico’s van FGM.

Naast medische complicaties heeft deze traditie vaak als consequentie dat meisjes jong worden uitgehuwelijkt. Dat zal betekenen dat zij hun schoolcarrière vroegtijdig stoppen en dus verder onderwijs, een baan en de kans op een goede toekomst mislopen.

The FGM prevention program team

 

Wat doet ChildsLife

In 2019 startte ChildsLife haar eerste anti FGM programma in Kuria in Kenia. Hier werken we samen met een aantal gemeenschappen en stammen om 1000 meisjes van FGM te redden. Een brede samenwerking is opgezet met meisjes, jongens, hun ouders, de gemeenschapsleiders, lokale scholen, sociale dienstverleners, ministerie van onderwijs, Anti FGM board Kenya en zelfs de politie. Uitgebreid cursus materiaal is ontwikkeld waarmee diverse programma coördinatoren, field officers en verpleegkundigen uitreiken naar een brede doelgroep om voorlichting en counseling te geven, workshop te organiseren en persoonlijke gesprekken te voeren. Ook de lokale media ondersteunt het programma met uitzending op lokale radio en tv stations.

Kijk hier naar een clip uit een workshop: Videolink https://youtu.be/IyU0R1W-YkQ

De resultaten tot nu toe behaald zijn veelbelovend! Maar we zijn er nog niet en werken hard om nog veel meer meisjes te redden uit deze gruwelijke praktijk. Met uw steun kunnen we veel bereiken.

Parents Workshop in session