Zelfredzaamheid creëren

Zelfredzaamheid creëren 

De definitie van zelfredzaamheid is dat iemand in staat is om voor zichzelf te zorgen en zich zelfstandig weet te redden. Wanneer ChildsLife de samenwerking met een lokale partner of begunstigde begint ligt de focus op het versterken, begeleiden en steun bieden op de weg naar zelfredzaamheid. Enkele uitzonderingen daargelaten, is het doel dat begunstigden en lokale organisaties de steun van ChildsLife niet meer nodig hebben. Er is maar een manier om de cirkel van armoede te doorbereken: zelfredzaam worden.

ChildsLife helpt gemeenschappen, scholen, lokale organisaties en individuen een route uit te stippelen en zelf oplossingen te bedenken om zelfredzaam te worden. Iedere situatie is anders en de mogelijkheden om problemen aan te pakken zijn dat ook. ChildsLife bekijkt steeds alle opties om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen en implementeert een op maat gemaakte oplossing voor iedere situatie.

Groentekassen voor scholen en gemeenschappen

De bouw van groentekassen is een effectieve en beproefde manier om gemeenschappen en scholen op weg te helpen naar zelfredzaamheid. De installatie van groentekassen zorgt voor een afname van honger, een betere gezondheid voor de hele gemeenschap en het geeft gemeenschappen en scholen een structurele bron van inkomsten.

In veel plattelandsgebieden in Afrika zorgen te veel zon, extreme droogte en de uitbraak van plagen voor een drastische afname van het beschikbare voedsel. Voor kleinschalige boeren en lokale gemeenschappen zorgen deze problemen niet alleen voor honger, ze hebben bovendien geen inkomsten om voedsel te kopen. Een groentekas gebruikt minder water, de groenten worden biologisch gekweekt en de kas kan voedsel produceren voor de hele gemeenschap. Het voedsel wat nog over is wordt verkocht op de lokale markt: dit geeft de lokale bevolking een inkomen. Het geld kan men investeren in het onderhoud van de groentekas.

ChildsLife plaatst groentekassen bij scholen en gemeenschappen. Na de installatie wordt de verantwoordelijkheid voor de kas overgedragen aan de school of community management. Van de in de kas verbouwde groenten worden verse schoolmaaltijden bereid. Ook andere voedselprogramma’s voor de gemeenschap hebben op deze manier verse ingrediënten en de rest wordt verkocht op de lokale markt. Het hiermee gegenereerde inkomen wordt weer geïnvesteerd in de school.

Geef een school een kudde

In 2012 startte ChildsLife het succesvolle “geef een school een kudde” project. Dit project geeft Maasai gemeenschappen een bron van inkomsten om ze op weg te helpen naar een zelfredzame toekomst. ChildsLife geeft een kudde van minimaal 5 koeien of 15 geiten per school.

Veeteelt is altijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest voor de traditionele Maasai bevolking. Ze zijn ervaren herders met veel lokale kennis. Scholen zorgen voor hun eigen kudde en als er jongen geboren worden dan worden deze na enige tijd weer verkocht. Dit genereert een inkomen wat weer ingezet kan worden voor de aanschaf van schoolmaterialen, voedsel voor school lunches, schoolmeubilair, lerarensalarissen of reparaties aan de school.

Het school management in samenwerking met de ouders en leraren is verantwoordelijk voor de uitvoering van het geef een school een kudde project. Sinds 2012 is het project met succes uitgerold op 7 scholen.

Een aantal projecten uitgelicht..

doneren-goed-doel-kinderen

Groentekas op school in Sultan Hamud

ChildsLife installeerde een groentekas op een school in Sultan Hamud, Kenia. Op deze school krijgen 155 meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar onderwijs en opvang. De groentekas zorgt voor vers fruit en verse groenten. Daarnaast wordt er geld verdient door de rest van de oogst te verkopen op de lokale markt. Dit zorgt voor een structureel inkomen voor de school waarvan bijvoorbeeld lesmaterialen betaald kunnen worden en lerarensalarissen.

doneren-goed-doel-kinderen

Een kudde voor de Leshuta bassisschool

ChildsLife doneerde een kudde geiten aan de Leshuta basisschool in Olepolos, een Maasai gebied in Kenia. Het project is een groot succes dat niet alleen leerlingen van de school betrekt maar de hele gemeenschap. De kudde groeide en al snel konden er geiten verkocht worden. De inkomsten vloeien terug naar de school zo kan deze zelf investeringen doen en de school draaiende houden.

doneren-goed-doel-vrouwen

Mchanganyiko vrouwengroep

ChildsLife steunt initiatieven gericht op duurzame ontwikkeling en de Mchanganyiko vrouwengroep is daar een goed voorbeeld van. De Mchanganyiko vrouwengroep is opgezet door support van ChildsLife. Om het initiatief van deze ondernemende en ambitieuze vrouwen te steunen heeft ChildsLife ze een gebouw, materialen, meubels en een watertank geboden. Deze groep is al 18 jaar actief: de vrouwen zorgen voor een eigen inkomen door ruimtes te verhuren en de verkoop van water en frisdrank. Daarnaast is er een dagopvang voor 40 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar, wat heel belangrijk is omdat het moeders met jonge kinderen in de gelegenheid stelt te werken terwijl hun kinderen veilig zijn.

doneren-goed-doel-kinderen

Een sportschool bij de ChildsLife beroepsopleiding

Zodat de Childslife beroepsopleiding in de sloppenwijk Kibera een eigen inkomen kan genereren is er een ruimte in dit gebouw gerenoveerd en ingericht als sportschool  met nieuwe apparatuur, meubilair en een bar waar water en frisdrank wordt verkocht. Het fitnesscentrum trekt veel jongeren en jongvolwassenen uit Kibera en daarbuiten. Zij betalen een maandelijkse bijdrage en met deze inkomsten wordt een deel van de kosten voor de beroepsopleiding betaald.