World Aids Day 2016

World Aids Day 2016

World AIDS Day 2016

1 December is Wereld Aids Dag. Een dag waarop de wereld opnieuw aandacht vraagt voor het gevecht tegen HIV/aids. Kenya is zwaar getroffen door deze vreselijke ziekte. 32 jaar geleden werd HIV in Kenia geconstateerd.  Zo´n 10 jaar later was het een van de grootste doodsoorzaken in het land. Er zijn al veel maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan, met positieve resultaten. Ondanks deze maatregelen is Kenia vandaag de dag het op vier-na-grootste land als het aankomt op HIV epidemieën.

Momenteel zijn 1.5 miljoen mensen in Kenia met HIV besmet, de epidemie heeft van zo’n 1.1 miljoen kinderen beide ouders ontnomen. Dagelijks worden 35 kinderen HIV positief getest. Dat betekent dat 12,940 kinderen per jaar gediagnostiseerd worden met hiv-aids.

Het HIV probleem blijft een grote uitdaging in Kenia. Op de weg naar een Aids-vrije generatie is preventie cruciaal. Voorlichtingsprogramma’s hebben voor veel succes gezorgd in het gevecht tegen HIV/Aids in Kenia.

Het unieke ChildsLife Live, Learn, Earn project (LLE) is een van deze programma’s. Het LLE is een  uniek herintegratie programma ontwikkeld voor hiv/aids moeders: het ChildsLife Live, Learn, Earn programma. De vrouwen doen mee aan een 15 maanden durend programma waarin ze weer controle krijgen over hun leven en ze zelfstandig kunnen worden. Het gefaseerde programma biedt vrouwen in de Keniase sloppenwijken sociale en medische hulp, begeleiding en business trainingen. Wanneer de vrouwen het programma met succes doorlopen hebben, ontvangen ze een microkrediet waarmee ze hun eigen bedrijfje kunnen starten. ChildsLife geeft deze vrouwen een kans op zelfredzaamheid, een betere en gezondere toekomst, voor henzelf en hun kinderen. Sinds oprichting heeft ChildsLife al meer dan 1600 vrouwen en hun 6000 kinderen bereikt met dit programma.

Lees meer over het LLE programma HIER.

Sarah volgde het LLE programma. Dit is haar verhaal:
“Mijn naam is Sarah en ik ben een alleenstaande moeder van twee kinderen. Een paar jaar geleden ben ik HIV positief verklaard, het ging heel slecht met mij toen ik bij het Live, Learn, Earn programma terecht kwam. Het LLE programma heeft mij sterker gemaakt door middel van Business Training sessies en financiële steun. Toen ik aan het LLE programma begon woog ik maar 45kg, ondertussen ben ik weer terug op een gewicht van 71kg. Ik slik dagelijks medicijnen en mijn gezondheid is  verbeterd. LLE heeft mij geholpen werk te vinden. Ik kan mijn familie en mijzelf onderhouden met het geld dat ik verdien. Ik heb ervoor gekozen een mooi leven te leven en er is niets dat mij nog tegenhoudt!”

sarah-receives-certificate-copy

 

Foto: Sarah (rechts) ontvangt haar LLE certificaat tijdens de ‘Graduation Day’ in Mukuru Kwa Reuben slum.

Voor ChildsLife betekent Wereld Aids Dag meer dan alleen een rood lintje. Het is een dag om aandacht te vragen voor de HIV epidemie in de wereld; om bewustzijn te creëren, stil te staan bij dierbaren die zijn overleden, om solidariteit te laten zien aan HIV-besmette mensen en om gezondheid en succesverhalen te vieren.